De er den nye generasjonen festspillambassadører


Sorry, this entry is only available in Norwegian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Espen Galtung Døsvig, Ekaterina Mohn og Birgitte Friele forvalter store pengesummer, er opptatt av kultur og kunst, og går nå inn som økonomiske støttespillere for Festspillene.

Festspilldirektør Anders Beyer faser sakte, men sikkert ut de tradisjonelle festspill-sponsorene til fordel for en ny generasjon bemidlede bergensere.

Da han overtok direktørstolen i 2012, var det to private støttespillere – Bjarne/Yvonne Rieber og Per Grieg. I dag er det ni. Samlet inntekt fra disse er 8,5 millioner kroner årlig. I tillegg kommer prosjektpartnere og kommersielle sponsorer.


– Føler jeg har arvet mer enn penger

Espen Galtung Døsvig, Ekaterina Mohn og Birgitte Friele er blant de nye ambassadørene som skal medvirke til at Festspillene har ressurser i årene fremover.

Alle tre kommer fra velkjente bergensfamilier: Espen Galtung Døsvig fikk en betydelig farsarv og driver EGD Holding AS. Ekaterina Mohn er gift med milliardær Frederik Mohn og har byens mest kjente mesen, Trond Mohn, som svigerfar, mens Birgitte Friele er datter til kaffekonge og tidligere bergensordfører Herman Friele.

– Jeg synes – uavhengig av bakgrunn, at dersom man har mulighet til det, så er det viktig at det skjer en god utvikling i kulturlivet her i byen. Jeg har en mor som er opptatt av kunst og kultur. Hun dro meg med på kulturelle arrangementer fra jeg var ganske ung. Ikke alltid like gøy, men noe jeg har glede av i dag, sier Friele – som også er investor i filmfondet Zefyr.

Døsvig er den av trioen som har styrt flest penger inn i kulturlivet. Han er største eier av «Heimebane»-produsent Motlys, er storaksjonær i Bergen Live og filmdistribusjonsselskapet Tour de Force, og styreleder i Bergen Kunsthall.

– Jeg føler jeg arvet mer enn penger. Det ligget et samfunnsansvar der, å gi noe tilbake. Vi er utrolig privilegert som kan bo i Bergen, og da er det gøy å kunne gjøre dette til en enda triveligere by. For egen del har jeg mulighet til å reise mye og se det spennende av kunst og kultur i andre byer. Nå kan vi tre bidra til å få det hjem til Bergen, sier Døsvig.

Les mer

[Kilde: Bergens Tidende]