EGD Holding

Portrettet: Har hatt samme bankforbindelse i 114 år

På 1990-tallet opptrådte Espen Galtung Døsvig og Tor Fredrik Müller sammen som mannekenger i Bergen. Nå driver de stort innen eiendom fra det som kanskje er Norges råeste kontorvilla.

Det var forhåndsbestemt at Espen Galtung Døsvig skulle bli fjerde generasjons driver av familievirksomheten. Han hadde egentlig ikke noe valg. På den annen side måtte han bevise at han var skikket for oppgaven.

– Jeg begynte å jobbe som 10 åring. I dag ville det vel ha blitt kalt barnearbeid. Jeg sløyfet rosetter på julepresangene i butikken til min far, og fikk 5 kroner timen. Jeg var ikke helt fornøyd med det, og foreslo at jeg skulle få betalt per sløyfe, og da begynte jeg å sveive tre ganger så fort, slik at det ble 15 kroner per time. Etter hvert begynte jeg å vaske gulvet på lageret og senere pakke ut, sortere og prise klær som skulle ut i butikkene, forteller Espen Galtung Døsvig.

Startet med tekstilhandel

I 1907 – et drøyt tiår før spanskesyken brøt ut – ble Aksjeselskapet Einar Galtung Døsvig stiftet. I den første tiden var selskapet engasjert i tekstilhandel, men etter hvert som omsetning og overskudd økte, ble det også investeringer i shipping og eiendom. Rundt overgangen til det nye millenniet tok ledelsen en strategisk beslutning om å avslutte tekstilvirksomheten.

I stedet ble det et større fokus på investeringer i internasjonal shipping og eiendom.

Espen Galtung Døsvig

Espen Galtung Døsvig. Foto: Martin Rustad Johansen

 

Det ble tidlig klart at Espen Galtung Døsvig hadde i seg det som kreves for å ta virksomheten videre i en ny generasjon. Familien hadde et landsted på Sørlandet, og da de var samlet, var det et fast innslag med å kaste et kronestykke ut i bassenget med følgende beskjed: «Den som først får kronen i hånden, får den.» Ingen ble overrasket over at det var Espen som oftest skjøt opp gjennom vannskorpen med kronestykket trygt plassert i neven.

Solgte ungdomsklær På 1990-tallet hadde familievirksomheten 11 Smashbutikker, som solgte ungdomsklær, og Espen jobbet både torsdager, lørdager og i skoleferier. I tillegg var han fotomodell og mannekeng; en rolle han delte med Tor Fredrik Müller.

Espen og Tor Fredrik hadde i lang tid visst om hverandre gjennom venner og bekjente, og noen ganger opptrådte de som mannekenger sammen. Men det skulle ennå gå en stund før de fant tonen sammen i business. I mellomtiden drev de med sitt på hver sin kant, der Müller blant annet prydet bussreklamer og deltok i reklamefilmer som modell.

Eget logistikkselskap

Tor Fredrik Müller

Tor Fredrik Müller. Foto: Martin Rustad Johansen

Mens Døsvig begynte på BI i Bergen etter videregående, gikk Müller befalsskole i hæren, før han dro til USA og ble trainee hos et amerikansk selskap, som importerte skandinaviske møbler, som igjen ble solgt i Florida. Deretter ble han fraktsjef i Cargo International, hvor interessen for logistikk ble vakt såpass til live, at han etter hvert etablerte en egen universalspedisjon i Bergen.

Denne virksomheten solgte Müller og partneren til det finske postvesenet for 30 millioner kroner i 2008, og Müller investerte hele sin gevinst på 15 millioner i eiendom.

 

Les mer

[Kilde: Estate Vest]

 

 

Shipholding | Property | Capital | Management
1907 – 2022
Sydnesplass 1
5007 Bergen